Comparativ
cu indelung studiatele popoare din operele lui Homer, civilizatiile
care au inflorit in Estul Mediteranei inaintea acestuia sunt inca
invaluite in mistere.
Insasi cronologia
acestei regiuni este subiect de dispute si contradictii printre
istorici. In prezent, o parte din mistere sunt inlaturate de o simpla
ramura de maslin.Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell au descoperit ramasitele unui arbore de maslin alaturi de artefacte premiceniene ingropate de o puternica explozie vulcanica petrecuta la sfarsitul Epocii Bronzului.
Noile rezultare aparute in urma studiilor sugereaza ideea ca sofisticata si puternica civilizatie miceniana, alaturi de alte civilizatii prehomerice, nu doar ca au aparut pe scena istoriei cu cel putin o suta de ani mai devreme dacat se credea pana acum, dar a durat, de asemeni, mai mult decat se estima.
De asemeni ultimele excavatii au scos in evidenta faptul ca influenta civilizatiei egiptene era mult mai mica in aceasta zona decat se banuia. In schimb culturile stravechi de pe teritoriile actuale ale Siriei, Israelului si Palestinei au influentat intr-o masura mult mai mare civilizatiile protogrecesti din Estul Mediteranei.
Profesorul Sturt Manning este convins ca pozitionarea arborelul de maslin direct peste artefactele premiceniene a dus la protejarea si conservarea acestora sub stratul de pamant amestecat cu cenusa vulcanica. Analiza detaliata a AND-ului copacului de maslin precum si a cercurilor de crestere ale acestuia a demonstrate ca eruptia vulcanului Santorini s-a petrecut undeva intre anii 1627-1600 i.e.n., cu circa o suta de ani mai tarziu decat crezusera oamenii de stiinta.
Sursa: NBC
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu